Kdo jsme a čím jsme vyjímeční?

Společnost Piu Piu založil Aleš Števlík, který poslední roky vedl bar Oblaca na Žižkovské věži, kde zároveň dělal “šéfkuchaře” molekulární mixologie, předtím řídil bar L Bodeguita del Medio a zaštiťoval beverages celé Gastro Group.

Gastronomii se věnuje přes 17 let. V restauracích / barech kde pracoval, načerpal mnoho zkušeností nejen v  míchání drinků. Už v začátcích své gastrokariéry vyráběl domácí sirupy. První prototypy byly na úrovni toho, co dělají dnešní výrobci lepších domácích sirupů. Po několika prototypech ale zjistil, že nejlepší sirup vznikne přirozenou cestou, a že kvalitního sirupu nedosáhne za pomoci varu ani cukru.

Technologie výroby

Zaměřili jsme se hlavně na dvě věci:

• jak udržet co nejpřírodnější chuť a nepoužít velké množství cukru

• jak v ovoci a zelenině zachovat co nejvíce zdravých látek


Problém i těch lepších výrobců sirupů je, že sirupy většinou vaří a poté pasterizují. Vařením se sice koncentruje chuť, ale suroviny ztrácí svojí přirozenou chuť, což se pak dohání cukrem nebo v horších případech chemicky. Navíc se, při použití vyšších teplot (ať už při vaření, nebo poté při pasterizaci - šetrné nebo ne), zabijí jakékoliv zdravé látky, které vstupní surovina měla. Poté zůstává pouze přeslazená a prázdná ovocná hmota. Což je strašná škoda a paradox, vzhledem k tomu, jak oblíbené jsou například sirupy z opravdu zdravých surovin, jako je rakytník, okurka, nebo zázvor. Proto pro každou surovinu známe postupy a technologie, které jsou k ovoci a zelenině maximálně šetrné a díky nim, si zachovají prospěšné látky.


Čerstvost našich sirupů má sice za daň menší trvanlivost. Ale radši budeme zavážet častěji a zachováme zdravou přírodní chuť plnou vitamínů, než abychom vyráběli mrtvou sladkou hmotu, která vydrží šest měsíců v suchém skladu.


Za studena lisujeme, macerujeme, louhujeme. Inspirovali jsme se, mimo jiné, ve skoro 100 let starých českých knížkách.